Bimterview

Matthias van den Hoek Bim modelleur sinds 2015

´Ontwerpen is zoveel meer dan esthetiek’

Matthias is zo’n collega die op donderdag avond om 22:15 een mail stuurt over de voor- en nadelen van diverse software pakketten – een collega die we niet kunnen missen bij XS.

Wat is BIM volgens jou?

Een BIM model is een virtueel gebouw. Een 3d model, waarin alle onderdelen van het gebouw en interieur zijn vastgelegd en hun eigenschappen zijn benoemd. Samen met alle bouwpartners kun je aan dit model werken. Daardoor kun je problemen oplossen en oplossen voordat de eigenlijke bouw begint. Dat scheelt tijd en geld en zorgt voor een hogere bouwkwaliteit.

Wat is jouw ervaring met BIM in de praktijk?

Als bureau zetten we vol in op het gebouwmodel (in vakjargon: little BIM). We doen er alles aan om zoveel mogelijk informatie aan onze opdrachtgevers, de bouwers en leveranciers te leveren. Dit gaat in de praktijk al behoorlijk goed. Samenwerken via een platform (in vakjargon: big BIM) is nog wat minder aan de orde. Dat heeft te maken met de schaalgrootte van onze projecten en de bureaucratie die vaak nog komt kijken bij deze samenwerking.

Waar moet je op letten als partner en als opdrachtgever als een project wordt opgezet in BIM?

Ik geloof in open BIM. Daar zetten we als bureau vol op in. Waarom? Open BIM (IFC) is een open standaard, en niet gebonden aan een leverancier. Dat geeft zekerheden als het gaat om uitwisselbaarheid en onafhankelijkheid. Bovendien geeft open BIM alle betrokken architecten, adviseurs, leveranciers en bouwers de mogelijkheid om met hun eigen software te werken. Zo werkt iedereen met de middelen die het best bij hem passen en blijven versiebeheer, rechten en uitwisselbaarheid van alle informatie gewaarborgd.

Wat is volgens jou bij BIM de rol van de architect ?

De architect was en is de regisseur van een ontwerptraject. Hij verbindt alle disciplines. Bij botsingen (vakjargon: clashes) tussen verschillende onderdelen van het project kan de architect een goede afweging maken tussen kosten, functionaliteit en esthetiek. Een architect is gewend om verschillende disciplines te verbinden. Bij grootschalige projecten wordt de architect ondersteund door een BIM-regisseur bij het modereren van de informatiestromen tussen alle partijen.

Hoe ziet voor jou het ideale ontwerptraject eruit?

Dat is 100% BIM, met een perfecte afstemming met alle partijen. Zo hebben we het gebouw al helemaal ge-engineerd voor de eerste schop de grond in gaat. Dat heeft enorme voordelen: meer duidelijkheid voor alle partijen, minder risicomarge bij de aannemer, minder kans op meerwerk.

Alleen maar voordelen, lijkt het… Hoe ziet de bouw eruit bij zo’n project?

In ons bureau werken we voornamelijk aan projecten waarin bouw en interieur bij elkaar komen. Dat vraagt heel veel gedetailleerde afstemming. Wat je niet vastlegt in een gebouwmodel, moet op locatie nog worden verzonnen. Daarbij moet het bouwmanagement nog ontzettend veel beslissingen nemen over geld en kwaliteit. Dit geeft stress voor alle partijen en kan makkelijk tot faalkosten leiden. In mijn ideale wereld hoeven er op de bouw geen beslissingen meer genomen te worden, en gaat het alleen nog om controle op kwaliteit. Bouwen is dan bijna zo eenvoudig als een IKEA meubel monteren.

Wanneer hebben we die ideale wereld bereikt?

Dat gaat nog wel even duren, ondanks alle technische innovatie en verbeteringen in samenwerking. Voorlopig blijft goed projectmanagement op de bouw heel belangrijk. De projectmanager leidt de traffic op de bouw in goede banen, zorgt dat iedereen weet wat zijn taak is, controleert  de planning en neemt enorm veel (ogenschijnlijk) kleine beslissingen. Zo’n projectmanager is ook essentieel omdat hij de architect de beste feedback kan geven over het gebouwmodel – hij ziet hoe het in de bouwpraktijk werkt, en welke informatie ontbreekt of verkeerd is en geeft dit terug aan de architect. Alleen op die manier kunnen we werken aan ons ideaal!